LAMPPUTIETOA

Valaisimet vaikuttavat ratkaisevasti huoneen tunnelmaan! Valaisinten valintaan ja asennukseen liittyykin asioita, jotka on hyvä tietää ennen ostopäätöstä. Haluamme tarjota Virvatuli shopissa yhtä kattavaa ja asiantuntevaa palvelua kuin myymälöissämme. Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostilla tai puhelimitse.

Luotettavaa, ajankohtaista ja puolueetonta tietoa lampuista ja valaistussuunnittelusta on kattavasti tarjolla osoitteessa lampputieto.fi. LED polttimoiden tultua markkinoille ovat kuluttajat vähän ihmeissään mitä polttimoa olisi järkevää käyttää missäkin tilanteessa. Polttimoissa on ilmoitettu niiden virrankulutus = W, valonmäärä= lumen ja valon väri= Kelvin. Lumen määrän ollessa 470 Lm vastaa se vanhaa 40W hehkulampun valaisutehoa. Ja vastaavasti 2700 K värinä vastaa vanhan hehkulampun väriä ollen kellertävää valoa. 

Samalla kannattaa ladata myös hyödyllinen Motivan Jokakodin valaistusopas (PDF 335KB)!

NÄIN PUHDISTAT VALAISIMET

Lasiplafondit ja muut lasiset valaisimet

Moni pyyhkii laseja mikrokuituliinoilla. Hyvä niinkin, mutta helpoin ja tasalaatuisin tulos ilman laikkuja ja kovaa työtä syntyy reilulla vesipesulla ilman pesuaineitakin.

Irrota plafondin tai kattokruunun lasit. Vie pesuhuoneeseen tai tiskialtaaseen, suihkuta nopeasti haalealla vedellä ja tarvittaessa käytä hieman käsitiskiainetta apuna. Älä hankaa tai harjaa, sillä lasissa mahdollisesti oleva pinnoite saattaa vaurioitua tai “sulaa” pois.

Mistä sitten tietää mikä lasi on pinnoitettu tai arka vesipesulle? Alabasterilasit (marmoroidut) lasit, joissa väri tulee itse lasimassasta, kestävät vesipesua. Sen sijaan maalatut lasit ja happolasit (mattalasit) saattavat muuttua vesipesussa. Jos olet epävarma, turvallisin tapa on käyttää pölyhuiskaa jolla laseista saa pölyn ja kevyen pintalian pois.

Kristallivalaisimet

Suihkutettava kristallinpuhdistusspray on mainio, noin kymmenen euron investointi, jolla kristallivalaisimet saa helposti uuden veroisiksi. Tee näin:

– Katkaise virta valaisimelle eli poista sulake ensin.

– Asettele valaisimen alle reilusta sanomalehtipaperia
– Poista valaisimesta polttimot (hehkut) ja suojaa valaisimen avoimet lampunkannat esimerkiksi foliopaperilla.
– Suihkuta puhdistussprayta valaisimeen reilusti kauttaaltaan.

Puhdistusaine irrottaa lian ja likavesi tipahtelee sanomalehdelle. Uusi käsittely tarvittaessa. Älä kuivaa tai hankaa, koska se ei ole tarpeen. Spray ei vahingoita metallipintoja, joten joten voit rauhassa suihkuttaa sitä koko valaisimeen. Spray on myös oiva aine kaikkien kodin kirkkaiden lasipintojen ja peilien puhdistukseen, ei kuitenkaan mattapintaisille tai maalatuille laseille.

Varjostimet

Kaikki pehmeät tekstiilivarjostimet, joissa ei ole liimattuja osia (nauhoja, koristeita, strasseja) kestävät käytännössä vesipesun. Tekstiili on tekstiiliä varjostimessakin. Jos varjostin on tehty pelkästään puuvillakankaasta tai puuvilla-polyesterisekoituksesta, se kestää vesipesua kuten vaikkapa samasta kankaasta valmistetut verhot. Huom. kovitetut eli laminoidut materiaalit eivät kestä vettä!

Vie varjostin pesuhuoneeseen. Suihkuta laimennettua käsitiskiainetta spraypullolla varjostimeen, anna vaikuttaa viitisen minuuttia ja suihkuta varjostin puhtaaksi. Anna kuivua.

Vesipesu kaunistaa varjostimen, oikoo rypyt ja ryhdistää kankaan.

Puu- / metallirunkoiset valaisimet

Vanhoissa metallivalaisimissa ei ole yleensä lakkasuojausta. Aito messinki tai kupari patinoituu kauniisti ajan myötä. Teollisiisn metallointikäsittelyihin kuuluu ohut lakkaus, joka säilyttää pintakäsittelyn. Älä siis hankaa tai harjaa metallivalaisinta. Jos rikot lakkapinnan, pinta altistuu muutoksille.

Kristallinpuhdistusspray ei vahingoita lakattua metallipintaa, joten sitä voi käyttää esimerkiksi seinälampettien, pöytävalaisimien jalkojen ja vastaavien puhdistukseen. Kokeile aina kuitenkin ensin pienelle alueelle, jos olet epävarma pinnasta. Pölyt saa sujuvasti pois myös kevyellä suihkutuksella, se on usein helpoin ja nopein tapa (muista lampunkantojen suojaus). Jälleen – rätit ja hankaukset voivat jättää pinnan epätasaiseksi, mutta mikrokuituliinat sopivat kaikille pinnoille, joissa et halua käyttää vettä.