Miltä näyttää syksy 2017 valaisinmarkkinoilla?
Piipahdimme tänä vuonna Mikkelin asuntomessuilla. Ensimmäinen huomio kiinnittyy riippuvalaisimien muotoihin. Materiaaleja on monia – kirkasta lasia, opali lasia, metallia, mutta yhteistä valaisimelle on selkeä muoto. Päärooli on muodoilla ja materiaali pääsee oikeuksiinsa, oli materiaali sitten mikä hyvänsä. Pikanttina yksityiskohtana olivat moniosaiset riippuvalaisimet.
Katseenvangitsijat valtaavat olohuoneet ja suuret tilat
Toinen ääripää olivat muutamat koristeelliset, pröystäilevät, moniosaiset kattokruunut. Nämä valaisimet ottavat tilan haltuunsa. Kaverinaan näillä katseenvangitsijoilla on yleensä muita pintoihin piilotettuja kiinteitä valaisimia. Hyvä näin koska silloin yksittäisen kruunun tai riippuvalaisimen valoteholle ei tule kovia paineita. Lisävaloa suureenkin tilaan tulee muista kattoon tai seinään asennettavista kiinteistä valopisteistä.
Myös länsinaapurissamme Ruotsissa ennakoidaan veistoksellisten, enemmän työstettyjen ja runsaiden valaisimien ja erityisesti juuri kattokruunujen esiinmarssia monen vuoden tauon jälkeen. Siellä in-osastoon on listattu ekoajattelun ja kestävän kehityksen läpimurto, joka näkyy valaisimissa luonnomateriaaleina. Terrakota värimaailma tukee visuaalisesti tämäntyyppistä luonnonläheisyyttä. Toki merkityksellisempää valaisimien kierrätyksen kannalta on käytettyjen polttimoiden asianmukainen lajittelu ja tämähän meiltä jo sujuukin automaattisesti.
Valaisimet tuovat sisustukseen rytmiä ja potkua
Pöytä-ja lattiavalaisimissa oli tuulahduksia 1970-luvulta tähän päivään päivitettynä. Tiettyä kulmikkuutta, menneisyydestä tunnistettavia muotoja ja mittasuhteita. Kivoja valaisimia kaikki, mutta niitä olisi kernaasti saanut olla messutaloissa huomattavasti enemmänkin.
Tästä päästään aasinsillalla valaisimien rooliin tilan rytmittäjänä. Kun kalusteet ja sisustus ovat selkeitä ja monesti eleettömiä, eri korkeuksilla olevat valaisimet tuovat tilaan valolla rytmiä ja lisäpotkua. Pöytävalaisin valaisee ehkä puolen metrin korkeudella, lattiavalaisin puolessatoista metrissä, kattovalaisimen korkeus huoneesta riippuen valaisee parissa metrissä ja katossa kiinteästi oleva plafondi huoneen maksimikorkeudessa. Miksi siis Suomessa olemme niin kitsaita valaisimien käytössä? Nyt kun valaisimen saa muutaman sisustustyynyn hinnalla, olisiko siis seuraavaksi vuorossa ylimääräisen sisutusvalaisimen hankinta?
Kristallivalaisimet edelleen pitävät pintansa
Vaikka asuntomessuilla näyttäytyi kauniit, selkeät skandinaaviset sisustuslinjat, valaisimissa on onneksi edelleen monia eri tyylejä. Kristallivalaisimien suosion hiipumista on ennakoitu jo pitkään, mutta sitkeästi kristallit pitävät pintansa myös Mikkelin messutaloissa.Kristallivalaisimien metallointikäsittelyt ovat vain siirtyneet antiikkimessingistä kromiin tai matta kromiin. Kromi jättääkin pääroolin upeille hiotuille kristalleille.
Maalaistyyliä, rustiikkeja teollisuusvalaisimia ja romantiikkaa on valaisinmyymälöissä tarjolla kuitenkin tasaisesti. Valaisinkauppiaat sanovatkin, että yhdellä tyylillä ei valaisinliikettä voi Suomessa pyörittää. Kuluttajat uusivat kotejaan ja sisustuksiaan pätkittäin. Harva pistää koko kodin sisustuksen uusiksi kerralla ja tämä koskee myös valaisimia. Kodeissa näkyy ja saa näkyä kerroksellisuutta ja vuosirenkaita.
Rentoa valaisinsyksyä,
Paula