RAKAS MÖKKISI ANSAITSEE HYVÄN VALAISTUKSEN

Mökkikausi on alkanut ja etelässä möyritään pihoilla ja paistatellaan laitureilla. Täällä pohjoisessa värjötellään vielä lähes pakkasen puolella, mutta lomakausi alkaa joka vuosi – säästä riippumatta.

Vapaa-ajan asunnot ja kesämökit ovat suomalaisille rakkaita  ympärivuotisia kakkoskoteja. Keittiökoneiden varustelu ja pesutilat ovat ykköskodin luokkaa ja niin pitääkin olla. Millainen on sinun vapaa-ajan kodissasi valaistuksen ja valoviihtyvyyden  laita?

Astu siis  sisään kesävieraasi silmin.

 

Näkeekö vieras eteisessä naulakoihin, tiedätkö mihin takkinsa ripustaa?  Antaako eteinen kutsuvan kehoituksen astua peremmälle? Onko mökin sisääntulo pimeä loukko vai lämmin tervetulokutsu?

 

Kesävieras siirtyy keittiöön tuliaisten ja ruokatuomisten kanssa. Suunnittelette yhdessä ruoanlaittoa ja nostelette tavaroita kaappeihin. Katso vieraasi silmin keittiön työmukavuutta valaistuksen kannalta. Työskentelyvalot ovat mökissä yhtä tärkeitä kuin kotonakin.

 

Jos ruokapöytä sijaitsee keittiön yhteydessä, mittaile pöydän kokoa ja pöydän yläpuolella riippuvaa valaisinta. Ovatko mittasuhteet  kohdillaan? Ruokapöytien koko on kasvanut viime vuosien aikana ja 6-8 hengen ruokapöytä tarvitsee oikean kokoisen valaisimen. Ruokapöytä on yhdessäolon ja viihtymisen paikka. Jos mahdollista, asenna valaisinkytkimeen himmennin, jolla säädät valon määrää. Talvella paljon dynamoa , mutta kesällä tunnelmoidaan.

 

Kesävieras vie lukuisat kapsäkkinsä ja kassinsa majoitustilaan. Makuuhuone tai vierashuone on todellisen valaisintestin  paikka. Yleensä tämä tärkeä makuu,- pukeutumis-ja kamppeiden etsimistila on yhden pienen kattoplafondin varassa.

Tee sinä nyt toisin.

 

Valaise makuutilat kunnolla ja mieti myös vieraiden  mukavuudeksi seinävalaisimia. Illalla on kiva nukahtaa ja napsauttaa lähellä oleva seinävalaisin ja pöytävalaisin offille.

 

Oleskelutilat voi rytmittää  eri korkeuksilla olevilla valaisimilla. Ylös kattoon yleisvalaisin tai upotettavia kiinteitä valaisimia. Lattiavalaisin helposti siirrettäväksi yleisvaloksi ja viimeiseksi silaukseksi pöytävalaisin tai seinävalaisin. Oleskelutilassa yleisvalo voi olla himmennettävä himmailuvalo. Lukuvalosta älä tingi. Silmät ei tykkää  tihrustelusta hämärässä.

 

Useimmat mökit ja kakkoskodit ovat puurakennuksia. Hirsi ja puupinnat ovat ihania materiaaleja mutta todellisia valosyöppöjä. Lämmin puu imaisee valon sisäänsä ja se mikä kaupunkikodissa näyttää riittävältä valonvoimakkuudelta, käytännössä himmenee puoleen puumateriaalien ympäröimänä.Lisää siis valaisimien määrää tai tuplaa esimerkiksi yleensä käyttämiesi led-polttimojen teho.

 

Ihanaa kesää!

 

Paula

Kuvassa kolmiosainen Sampo-plafodi ja löydettävissä osoitteessa virvatulishop.fi